Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Taman Mutiara Sungai Bedaun.
02-Dec-2008, 09:26 PM
Post: #1
Taman Mutiara Sungai Bedaun.
Topik ani aku buka untuk membincangkan isu-isu di Taman Mutiara Sungai Bedaun..baik Blok M, mahupun Blok L.

Ada satu isu disini yang saya mahu bertanya kepada rakan-rakan mengenai isu pembelian rumah di Taman Mutiara Sungai Bedaun..kita semua tahu sejarah Taman Mutiara ani, dulunya sebuah projek terbengkalai, dan setelah sekian lama, dimajukan semula...

setahu aku laa..dulu rumah di Taman Mutiara tu dijual dengan harga sekitar..45k laa..tapi sekarang dijual dengan harga sekitar 75k...hmmm..napa agaknya..??

dan satu isu lagi aku mahu ketengahkan disini ialah proses pembelian rumah flat tersebut..beberapa rakan ku pernah pi pejabat Taman Mutiara, di Taman Mutiara atu laa...dengan niat mau mencari rumah untuk dibeli.. tetapi hampa dan kecewa, walaupon harga rumah yg ditawarkan berpatutan, tetapi..durang inda puas hati, kerani di sana minta durang bayar "administration fee & commission" dalam rm 3k..lepas tu 10% harga rumah kena bank in pakai akaun si kerani ani....isunya..adakah proses ini betul atau tidak...???



younger everyday... ;-)
03-Dec-2008, 07:36 AM
Post: #2
 
kalau bank in ke akaun personal kerani, atu sudah salah tu. Boleh report ke polis atau ACA.

*mustahil jua diorang bagi kebenaran urusan pembayaran rasmi melalui akaun c kerani tu.

Admin Fee & Commission RM 3,000? GIla....

Photo Portfolio : Guests cannot see links in the messages. Please register to forum by clicking here to see links.
03-Dec-2008, 11:43 AM
Post: #3
 
mengikut feedback yg diberikan, kerani tu cakap kalau tidak mau bayar itu rm3k..dia x mau buat urusan, boleh cari rumah lain...dan lepas tu member ni pon x puas hati, dia mau jumpa boss kerani tu..tetapi kerani tu kasi alasan...cari sendiri.

dan persoalannya...sudah berapa orangkah yang menjadi mangsa kejadian ni..bayangkan 1 pelanggan, dia boleh dapat sampai rm10k tu...

younger everyday... ;-)
03-Dec-2008, 12:36 PM
Post: #4
 
apa nama kerani tu? teruk betul.

Bagi ja nama tu disini. Senang orang ACA tengok. Betul2 nda masuk akal eh admin fee & commission RM3k. Ia bukan lawyer.

Photo Portfolio : Guests cannot see links in the messages. Please register to forum by clicking here to see links.
03-Dec-2008, 02:23 PM
Post: #5
 
menjawab soalan yang dikemukakan disini aku bole tulung jawabkan ehem ehem...

1- soalan c martini tadi jawapannya umah ni nilainya x pandai susut makin naik mao. bayangkan dulu dan skrg udah brapa tahun tu? mmg dulu rumah tu di jual rendah la harganya dan skrg tinggi sebab ikut pasaran harga tanah semasa..yang soal kerani tungap duit komisen tu ada jua ku dangar keluhan dr beberapa org awam.. tapi x tao la sejauh mana perlunya durang di bagi komisen sampai 3k...tanyakan pemaju 466541

2- soalan sr215 jawapannya bukan la kerani Perbadanan yang buat miatu, ani kerani pemaju. Sebabnya Perbadanan ada akaun no sendiri sama spt jabatan lain. Memang Perbadanan ada jual umah tapi x la sampai ada komisen. Yang dipinta booking fee rm 500 jua nganya. kerani pemaju di berikan komisen supaya melariskan lagi jualan umah tu. "sapa rajin cari pelanggan lagi hebat komisen diberikan"...miatu la slogannya kali arr :lol:

dan kesimpulan ku la kan, drpd beli umah tu bek ta beli umah len...umah terbengkalai ni bnyk keburukannya...x batah2 retak tia...tersumbat itu ini... tanyakan ta sapa yg tinggal sana..aku dgr keluhan ni dr member ku...sian :roll:

p/s: rumah taman ruby tu lawa eh...
03-Dec-2008, 05:35 PM
Post: #6
 
apa kata kita suruh si SR siasat perkara ani...Sr..ko bulih la pi sana..pura2 kan bertanyakan rumah....

lepas tu ko komen laa arah kami...opis nya tuh bukan di perbadanan, banar kata si stokinpelangi, ani yg minta usin atu kerani pemaju..opis nya di Taman Mutiara jua tu....lepas tu ko liat laa..bertapa indahnya maintenance di taman atu..jalan raya nya...fuyoo..classs wa cakap lu..ada ombak-ombak..

younger everyday... ;-)
03-Dec-2008, 06:28 PM
Post: #7
 
senang ja mau siasat ni.

Pigi sana, bawa hanpon yang boleh rekod voice. Lepas tu pura2 la kan beli rumah konon. Rekod ja sampai dia ada cakap pasal bank in ke akaunnya.

atu duit rasuah tu - benda pertama kita boleh bawa pigi pengetahuan ACA.

Lagi satu, kita nda payah bayar komisen bila kita mau beli hartanah (dalam kes ni, rumah). Kita cuma bayar komisen kepada ejen atau medium bila diorang tolong jualkan hartanah kita.

Kalau kawan mu tu ada kenyataan bertulis (contohnya syarat2 / contoh perjanjian) untuk beli rumah tu dan dinyatakan di sana 10% pigi nombor akaun orang atu, lagi bagus.

*nda silap ku, kalau kita buat laporan ke ACA, dan dibuktikan benar dakwaan kita sampai berlaku tangkapan, kita dapat reward in cash tu.

Photo Portfolio : Guests cannot see links in the messages. Please register to forum by clicking here to see links.
05-Dec-2008, 09:13 AM
Post: #8
 
bah..apa lagi SR, sebagai Rosyam Nor di Labuan ani...diharap ko laa yang dapat menegakkan keadilan di sini...

younger everyday... ;-)
05-Dec-2008, 06:42 PM
Post: #9
 
kurang asam kau. hahahaha

suruh la kawan mu ke sana balik, pura2 bertanya pastu macam konfiden lagi. Minta sekali nombor akaun kerani tu kunun2 kan masukkan 10% deposit.

pastu letak sini, aku report la ke ACA. hahahha

Photo Portfolio : Guests cannot see links in the messages. Please register to forum by clicking here to see links.
06-Dec-2008, 08:57 AM
Post: #10
 
Aik...sejak bila kau jadi rosyam nor labuan ni...setahu aku..Halim Othman ba :mrgreen: :mrgreen:

"Very often when trying to observe ourselves, we mix even intellectual and emotional functions, when we really feel, we call it thinking & when we think we call it feeling.."
07-Dec-2008, 08:19 PM
Post: #11
 
Betul tuh.. lorna nama kerani tu saya pun kena .. ada kah dia suruh bank in duit personal account dia mana boleh ''3K admi fee" bukan masuk lawyer fee tu. Dan dia tu kerani pemaju mana boleh amik commision. Macam mana tu .. dah lah kena bayar gaji tamak lagi minta commission. macam mana kita nak buat report dgn orang macam tu eh? bukti dia minta duit tu semua ada including dia punya account number. kita mesti buat complain kalau tak berapa orang sudah dia makan.
07-Dec-2008, 08:55 PM
Post: #12
 
Nama kerani to Lorna Sim Soh Yin account number CIMB dia bagi 15010024192522 . Number phone dia 466541. Dia cakap management membenar kan pakei bank dia untuk buat bayaran.. di suruh bank in 10% harga rumah to dan 3 k admin fee untuk dia mengeluarkan surat offer pembelian rumah tu.
08-Dec-2008, 01:32 PM
Post: #13
 
bukan nak blame sesapa laa...tapi at least kita mesti mendapatkan penjelasan, adakah ini cara yang betul membuat perjanjian jual beli..??

zaman sekarang ni, susah nak tau sapa yang baik, nanti terlampau baik, susah juga, senang kena makan.

sebenarnya, aku dah beli rumah di sana, 2 tahun lepas..tapi tak ada pla proses pembelian mcm tu..mungkin sebab aku beli dari orang perseorangan kot..tapi kerani2 dalam office tu juga yang offer..dorang tolong jualkan rumah tu..itu pon dulu ada masalah..kena tunggu 2 tahun baru S&P rumah tu siap, aku sampai kena buat loan 2 kali, habis tempoh, nasib baik lulus, kalau x lulus loan, hangus 10%..lawyer sampai x sanggup buat S&P tu...

so kepada sesiapa yang berminat nak beli rumah kat Taman Mutiara tu..kalau beli dari Perbadanan, memang proses S&P tu senang sikit, x lama tunggu, tapi kena melepasi halangan, sanggup bagi admin fee 3k, memang lancar urusan, tapi kalau nak beli dari orang perseorangan, kena selidik betul2, kena tanya lawyer, dulu susah nak cari lawyer yang sanggup buat ni, dorang cakap susah nak cari dia punya pemaju, semua dah pindah KL...memang kecoh laa kalau nak beli rumah kat taman ni..

younger everyday... ;-)
09-Dec-2008, 01:51 PM
Post: #14
 
aku nda komplen pasal beli rumah tapi pasal sewa court. kohkohkohkohkoh.

2 jam = RM 20 < alasannya sdh malam.siuk kan? resit pun teda. herannnnnnnnnn.
09-Dec-2008, 02:14 PM
Post: #15
 
court apa?dmana?




Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)