Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PEMBAYARAN ELAUN PERUMAHAN WILAYAH (EPW) KAKITANGAN KERAJAAN
06-Jun-2007, 04:51 PM
Post: #1
PEMBAYARAN ELAUN PERUMAHAN WILAYAH (EPW) KAKITANGAN KERAJAAN
lebih separuh kakitangan Kerajaan di lbn ani...di bayar EPW sbb parents durang asal dr sabah, sarawak or semenanjung. durang ni di bayar pada kadar RM 730 sehingga RM1,130.00 SEBULAN....bkn setahun. Apa kes bg kakitangan yang memang berasal dari labuan...bekerja di sektor Kerajaan..?? durang dpt antara RM 180 sebulan....adil kah..kamu rs..???
cam org labuan ni..bekerja di tpt sendiri...tp x diperjuangkan...
just kan minta pendapat kamu...?? kamu rs...sesuai or x...?


06-Jun-2007, 11:18 PM
Post: #2
 
rasionalnya, elaun tu diberikan pasal orang luar memang tepaksa sewa, beli tempat tinggal di Labuan ni, mungkin pasal quartersnya nda cukup.

Ironinya, kadar rumah sewa di Labuan ni nda la sampai ke tahap 1 ribu lebih.

Aku nda pasti jua apa caranya/penilaian yang digunakan untuk tentukan kadar yang akan diberikan sama orang luar yang menetap dan bekerja di Govt Dept / Swasta (sesetengahnya) di Labuan.

Tapi ini bagus untuk dibincangkan ni.

Photo Portfolio : Guests cannot see links in the messages. Please register to forum by clicking here to see links.
08-Jun-2007, 10:19 AM
Post: #3
 
putri ...walaupun aku ni memang pendatang di Labuan ani .. & bertugas di Labuan ani hampir 9 tahun ....& menerima EPW tu .... namun aku nda berapa setuju ngn cara pemberian Taraf EPW tu .... bagi ku nda adil .. sepatutnya penapisan teliti dibuat tuk pemberian tu .... sepatutnya yg layak menerima hanya lah org yg betul2 dtg dr luar sahaja ... bukan nya org Labuan yg indongnya asal dr luar Labuan ..atu nda aci tu banar... sebab nya .. Labuan ni majoriti dihuni oleh org luar .... penghuni Labuan sendiri mang minori ja jumlah nya ....

Bagi kes putri tu .... memang asli org Labuan atu ...aku nda mo komenlah ...sebabnya ..kjaan punya alasan tersendiri kenapa xdibagi EPW kepada penduduk asal.... tapi klu di minta cdgan .... aku akan meminta agar kjaan selaraskan balik sal pemberian taraf EPW tu ... & minta agar kakitangan yg bertugas di tempat asal juga mendapat hak mereka dgn memberi elaun khas ... nda byk pun sikit jadi lah ba kan ... atau menaikkan lagi kadar elaum rumah atuuu .... :mrgreen: :mrgreen:
08-Jun-2007, 03:25 PM
Post: #4
 
Liau ku sekarang bertugas di Taiping.. Elaun rumahnya.. dui malai ku....

Photo Portfolio : Guests cannot see links in the messages. Please register to forum by clicking here to see links.
11-Jun-2007, 03:20 PM
Post: #5
 
sr215 Wrote:Liau ku sekarang bertugas di Taiping.. Elaun rumahnya.. dui malai ku....

klu ku nda silap ... elaun rumah di semenanjung rendah berbanding di Borneo ( sabah & sarawak).... EPW pun sama .... klu ku nda silap lah ...coz aku pun baru jak join gov tahun nie ... so alum byk sgt yg ku tahu .... baru tah jua ku membuka kitab2 pekeliling gov skrg ani ...heheh :roll:
11-Jun-2007, 10:08 PM
Post: #6
 
sr215 Wrote:Liau ku sekarang bertugas di Taiping.. Elaun rumahnya.. dui malai ku....

Banar tu..macam aku lah yang bertugas di KL..elaun rumah dui...cuma RM 6XX berbanding dgn org Semennjung yg datang ke Labuan..ribu ribu masuk poket...

Jadi, tentulah inda adil..kesian sama kami...kalau inda mau kena pindah, kena suruh berhenti....
12-Jun-2007, 08:29 AM
Post: #7
 
saya setuju!!!.. tidak adil.. Big Grin
12-Jun-2007, 11:01 AM
Post: #8
 
namsoy Wrote:
sr215 Wrote:Liau ku sekarang bertugas di Taiping.. Elaun rumahnya.. dui malai ku....

Banar tu..macam aku lah yang bertugas di KL..elaun rumah dui...cuma RM 6XX berbanding dgn org Semennjung yg datang ke Labuan..ribu ribu masuk poket...

Jadi, tentulah inda adil..kesian sama kami...kalau inda mau kena pindah, kena suruh berhenti....

klu ko mo dpt byk ..better ko minta pindah sarawak namsoy ... ko akan dpt lam RM 7xx.00 klu nda silap... mcm di labuan juak ... yg pasti ko bukan ada waris sarwak ...

cdgan ku ...but xmudah tuk ko tranfer...hehehe...tgk kekosgan jua... :wink:
13-Jun-2007, 10:55 AM
Post: #9
 
Dalam pikiran ku sekarang :

1)adakah elaun perumahan tu diberikan berdasarkan jarak dari tempat asal ke tempat yang kena transfer ni?

2)adakah elaun perumahan tu dinilai berdasarkan tangga gaji?

3)adakah status bujang/berkeluarga dinilai dalam pemberian elaun perumahan ni?

Photo Portfolio : Guests cannot see links in the messages. Please register to forum by clicking here to see links.
13-Jun-2007, 04:03 PM
Post: #10
 
SR .. NI JWPN NYA... TAPI NDA SURE SGT .... TAPI RASANYA BETUL...

1) epw DIBERIKAN BERDASARKAN KAWASAN ... sABAH sARAWAK piNDAH KE SEmenanjung akan ikut tempat .. means ...nilai pemberian EPW berlainan mengikut negeri asal & tempat bertugas ,... but hanya Kota KInabalu & Labuan sahaja yg boleh memperolehi byran EPW yg tinggi sebanyak RM 730.00 bagi gred 1-26 . Negeri2 lain adalah berbeza & rendah . Berdasarkan pekeliling perkhidmatan 11/2001 .

2) EPW di beri berdasarkan Gred jawatan & bukan tangga gaji ...

3) tidak ..x kira ... klu u layak u akan diberi epw ... yg penting syarat EPW ditepati ... klu kamu xlyak dpt EPW ..kamu hanya akan diberi ITP(Imbuhan TetapPErumahan = RM180.00 )

B , harap penjelasan di atas dpt mengungkaikan permasalahan sr berkenaan dgn EPW ..
:wink:
13-Jun-2007, 04:50 PM
Post: #11
 
Ooo.. begitu pula. Terima kasih joejah81.

At least berinformasi jua forum ni, nda macam orang tu claim d atas sana tu...

Photo Portfolio : Guests cannot see links in the messages. Please register to forum by clicking here to see links.
14-Jun-2007, 12:19 PM
Post: #12
 
:wink: ok tu sr... saling berkongsi maklumat maaa....

nganya aku nda puas hati cara pemberian tu ... mcm nda berapa strick jorg bagi EPW ..... terutama di Labuan ....situasi mcm yg puteri ceritakan tu lah .... cian jua tu ....
14-Jun-2007, 01:03 PM
Post: #13
 
apa boleh buat geng...
Durang yang lain dapat RM930-RM1K sebulan. Kitani mengajar anak2 diri dapat seratus labih nganya...
Atutah ramai kawan2 lain mintak tukar ke tempat lain. Ramai kawan2 cikgu, orang kitani mana tah cukup kan hidup walaupun tinggal sama liau. Barang2 di labuan ani mahal2 tapi nasib baik tenang... Atu nganya...
Aku pun kan mintak pindah, tapi lakiku inda mau. Ia suka ketenangan di Labuan ani. .
14-Jun-2007, 02:10 PM
Post: #14
 
syukur juga dapat EPW ni...macam kami orang gomen ni, dah 5 tahun kerja di labuan..barulah dapat merasa EPW...selama 4 tahun tu menyewa..sewa rumah bukan murah...hmmm...tapi ada gak orang labuan yang dapat epw kan..yang parent asal dari sabah tapi dah lama menetap di labuan...(layak dipanggil orang tempatan labuan)...kalau macam tu, memang tak adil....
14-Jun-2007, 02:14 PM
Post: #15
 
pretty_mom Wrote:syukur juga dapat EPW ni...macam kami orang gomen ni, dah 5 tahun kerja di labuan..barulah dapat merasa EPW...selama 4 tahun tu menyewa..sewa rumah bukan murah...hmmm...tapi ada gak orang labuan yang dapat epw kan..yang parent asal dari sabah tapi dah lama menetap di labuan...(layak dipanggil orang tempatan labuan)...kalau macam tu, memang tak adil....

PART ITU YANG PAAALLLIINNGGG TAK ADIL....!!!! :twisted: :twisted:

PANDANG YANG SATU KEPADA YANG RAMAI, PANDANG YANG RAMAI KEPADA YANG SATU




Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)